Aannemers
Als nieuwe kozijnen of ramen geplaatst moeten worden, wordt er vaak voor gekozen om het bestaande glas in lood te plaatsen in de nieuwe ramen. Het is goed om hierover één en ander te weten.
Wij adviseren om de bestaande ramen opnieuw in lood te zetten, oude ramen zijn gekit met een mengsel van krijt, lijnolie en seccatief, dat gebeurt al járen zo. Het is de enige manier om de ramen waterdicht te krijgen. In oudere ramen is die kit vaak verdroogd, dus stoffig. Als je deze ramen nu tussen dubbel glas plaatst, bestaat de kans dat het stof tegen het buitenraam trekt door statische werking. Je krijgt dan dus een stoffige laag tegen je glas te zien. Een ander gevaar: de kit is nog niet geheel uitgehard: door warmte-inwerking kan dampvorming ontstaan met als gevolg een blauwe waas op het glas. ook dát wil je niet! Wij geven dan ook enkel garantie op ramen waarvan het glas in lood door ons is verlood.
Het bestaande glas in lood wordt, als het tussen dubbel glas wordt gezet 24 mm. groter zowel in de lengte als in de breedte. Dit komt door de zwarte rand, die in de sponning valt. Die rand bestaat uit plakprofiel en afdichtmateriaal.
Moeten er dus nieuwe ramen worden gemaakt, is het kostentechnisch voor de klant interessanter om houten ramen te laten maken naar de maat van het glas in lood! De timmerman moet toch aan de slag. Als wij echter een bestaand raam moeten verkleinen gaan hier extra uren in zitten en dus méér kosten.